Ukraiński eksport owoców jagodowychrośnie
Produkcja owoców jagodowych na Ukrainie w ciągu ostatnich trzech lat ustabilizowała się na poziomie około 130.000 ton. Eksport jednak w tym samym okresie sukcesywnie rósł. Zgodnie z danymi przekazanymi przez dyrektora generalnego UkrAgroConsult, Sergieja Feofilova, w 2014 roku eksport wyniósł 21.500 ton, podczas gdy w 2016 roku Ukraina wyeksportowała już 44.700 ton. Większość wywiezionych owoców stanowiły owoce w formie mrożonej (borówka wysoka, maliny, żurawina i jeżyny).
Eksport owoców jagodowych byłby znacznie wyższy, jednak jak na razie jest to niemożliwe. Głównym problemem w zwiększaniu sprzedaży w sieciach detalicznych w UE jest wysoki koszt certyfikatu Global Gap, który pozwala na eksport świeżych produktów do krajów unijnych.
Według Feofilova, branża gatunków jagodowych pozostaje jedną z atrakcyjniejszych segmentów pod kątem inwestycyjnym na Ukrainie. A wszystko za sprawą wysokich cen, rosnącego popytu na rynkach krajowych i zagranicznych, a także sprzyjające warunki klimatyczne do uprawy tych gatunków.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1
Ukraina bije rekordy w eksporcie truskawek
czytaj dalej