Hiszpania: będzie mniej moreli?
Informacji przekazanych przez Cooperativas Agro-alimentarias Castile-La Mancha, wstępne szacunki zbiorów owoców pestkowych nie są optymistyczne. Wygląda na to, że produkcja w regionie Castile-La Mancha będzie niższa względem ubiegłorocznej o 13,3 proc. – z 29.974 na 25.925 tys. ton.
Jedynym gatunkiem dla którego szacuje się wzrost produkcji to brzoskwinie żółte (Pavia), których będzie w tym roku o około 10 proc. więcej – z 18.800 na 20.680 tys. ton owoców. W przypadku moreli i śliwek przewidywany jest spory spadek zbiorów. Szacuje się, że moreli będzie w tym roku aż o 54 proc. mniej względem ubiegłego sezonu z 10.430 ton do 4.800 ton owoców, śliwek będzie natomiast mniej o 40 proc. – z 744 na 446 ton.
Jak stwierdził specjalista ds. owoców pestkowych w Cooperativas Agro-alimentarias – Jesus Angel Penaranda, szkody zostały spowodowane przez mrozy jakie tej wiosny nawiedziły Hiszpanię. Na całe jednak szczęście spadek zbiorów powinien zostać zrekompensowany wysoką jakością owoców.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Są problemy z Burlatem
czytaj dalej
Hiszpania: sytuacja między Rosją a UE budzi obawy
czytaj dalej
Chile: sezon zamknął się sporą degresją eksportu
czytaj dalej
Hiszpania: więcej owoców pestkowych
czytaj dalej
Owoce pestkowe z Hiszpanii na polskim rynku
czytaj dalej