Hiszpańska produkcja owoców pestkowych spada
Spotkaniu przewodniczył dyrektor generalny ds. Produkcji rolnej i rynków, Esperanza Orellana, i potwierdził, że produkcja gatunków pestkowych w Hiszpanii (brzoskwiń, nektarynek, śliwek, moreli) jest nadal o 10-15 proc. niższa względem poprzednio rocznej kampanii. Produkcja znacznie spadła w przypadku śliwek natomiast zwiększyła się w przypadku moreli.
Podczas spotkania podkreślono, że pierwsza część kampanii charakteryzowała się wyjątkowo trudnymi warunkami pogodowymi, z długą zimą i mokrą i zimną wiosną, co spowodowało ogólny spadek produkcji.
Doniesiono również, że kampania jest już prawie zakończona w regionach gdzie dojrzewanie następuje wcześniej, a terminy zbiorów w dolinie Ebro były dobre, bez nakładania się na inne obszary produkcji. Ministerstwo Rolnictwa zwraca również uwagę w komunikacie prasowym, że wraz z rozwojem kampanii pojawienie się późniejszych odmian w połowie sezonu poprawiło jakość produkcji.
Jeśli chodzi o ceny, Ministerstwo podaje, że generalnie były one wyższe niż w poprzednim sezonie, chociaż biorąc pod uwagę słabszą jakość sporej części owoców, dla nich ceny były niższe niż przed rokiem.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1