Jak przezimowały brzoskwinie?
Sadownicy jak co roku obawiają się, że polska zima jest dla brzoskwiń i nektarynek zbyt mroźna i surowa. Ich obawy potęguje fakt, że za kilka dni rozpocznie się kwiecień, a temperatury nocami wciąż są mocno na minusie.
Czy brzoskwinie znów przemarzły? – zastanawiają się sadownicy. Pogoda może nie jest sprzyjająca, jednak tegoroczna zima jest mimo wszystko dużo łagodniejsza od zeszłorocznej. Przypomnijmy, że w zeszłym roku lutowe mrozy dochodziły do – 35 st. C, a tuż przed nimi temperatury były na mocnym plusie –nawet do 10 st. C. To rozhartowało drzewa i pąki, które w wyższych temperaturach zaczęły ożywać. W tym roku zima jest długa, dość mroźna, ale stała. Nie ma tak wielkich wahań temperatur, a lutowe i marcowe mrozy nie były aż tak dotkliwe jak rok temu i przyszły w fazie głębokiego snu drzew.
Te argumenty przemawiają na korzyść brzoskwiń i nektarynek. Jest duże prawdopodobieństwo, że w tym roku drzewa przezimują znacznie lepiej jak rok temu i strat spowodowanych mrozem będzie znacznie mniej. Wszystko jednak zależy tak naprawdę od przymrozków wiosennych, które są jeszcze przed nami.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Hiszpania: mrozy uszkodziły uprawy moreli
czytaj dalej