Słaba jakość brzoskwiń i nektarynek?
Handel brzoskwiniami i nektarynkami importowanymi z Hiszpanii wciąż trwa. Owoce te można jeszcze kupić praktycznie wszędzie – od zwykłego zieleniaka do dużej sieci handlowej, a końcówka sezonu wpływa na ceny, które wręcz zachęcają do zakupu.
Ceny może zachęcają do zakupu, jednak już jakość owoców pozostawia wiele do życzenia. Zakup brzoskwiń, a przede wszystkim nektarynek to w ostatnim czasie dość ryzykowne przedsięwzięcie, bo choć owoce z zewnątrz prezentują się bardzo korzystnie ich miąższ często jest przejrzały, a przy tym przechłodzony. Owoce nie miękną – wciąż są jędrne, jednak smak i struktura miąższu zmienia się stając się wręcz niezajadliwą – owoce w środku ciemnieją i są po prostu gorzkie. Co gorsza właściciele sklepów oferując taki towar nie mają świadomości co dzieje się w środku nektarynek, ponieważ z zewnątrz wyglądają one bez zarzutu.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Hiszpańskie brzoskwinie jeszcze u nas pobędą
Hiszpańskie brzoskwinie wciąż się trzymają
czytaj dalej
Coraz ciężej o „zjadliwe” brzoskwinie
czytaj dalej