Więcej brzoskwiń i nektarynek we Włoszech
Jak poinformowało CSO, w bieżącym roku spodziewane zbiory brzoskwiń przeznaczonych do konsumpcji we Włoszech to około 579,0 tys. ton, czyli o 4 proc. więcej niż w roku 2014. Wolumen zbiorów brzoskwiń przemysłowych to około 74,0 tys. ton – czyli o 1 proc. więcej niż rok temu, a nektarynek około 760,0 tys. ton – o 1 proc. mniej.
Największym regionem produkcyjnym dla brzoskwiń i nektarynek jest południe Włoch – prawdopodobne zbiory z tego regionu to w bieżącym roku około 370,0 tys. ton brzoskwiń konsumpcyjnych – o 13 proc. więcej niż przed rokiem oraz około 240,0 tys. ton nektarynek - o 9 proc. więcej. Pozostałe ilości to około 54,0 tys. ton brzoskwiń przemysłowych. Mniejsze za to będą tegoroczne zbiory na północy kraju - w przypadku zbiorów brzoskwiń o około 8 proc., a nektarynek o około 9 proc.
Corocznie Włosi eksportują około 300,0 tys. ton zarówno brzoskwiń jak i nektarynek razem - w minionym roku było to dokładnie 260,0 tys. ton. Jednak w ostatnich pięciu latach obserwowany jest trend spadkowy w eksporcie tych owoców. Przede wszystkim włoskie owoce trafiają na pozostałe rynki unijne – w minionym roku około 91 proc. łącznej wysyłki zakupiły kraje UE. Największym importerem pozostają Niemcy z udziałem około 40 proc.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Grecja: ceny brzoskwiń wyższe jak przed rokiem
czytaj dalej
Francja: niższe zbiory owoców pestkowych
czytaj dalej
Bułgaria: spadek produkcji owoców
czytaj dalej
Wstępna prognoza zbiorów owoców pestkowych w Europie
czytaj dalej