Włoski rynek brzoskwiń i nektarynek
W sezonie 2016/2017 zbiory tych owoców z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe będą niższe niż w poprzednim sezonie i oszacowane zostały na około 536,3 tys. ton w przypadku brzoskwiń i 649,2 tys. ton w przypadku nektarynek. Dla porównania w poprzedzającym sezonie 2015/2016 wielkość produkcji wyniosła odpowiednio 588,8 tys. ton dla brzoskwiń i niecałe 736,0 tys. ton dla nektarynek. Ponadto około 73,5 tys. ton będą stanowiły zbiory brzoskwiń przemysłowych, kierowanych bezpośrednio do przetwórstwa.
W sumie w omawianym sezonie 2016/2017 łączne zbiory wszystkich owoców pestkowych to 1,259 mln ton wobec 1,408 mln ton we wcześniejszym sezonie. Poziom krajowej konsumpcji oszacowano na 1,038 mln ton przy czym owoce te najchętniej spożywane są przez Włochów w postaci świeżej.
Włochy to liczący się eksporter brzoskwiń i nektarynek, a dostawy kierowane są głównie do pozostałych państw członkowskich. W sumie w poprzednim sezonie wielkość eksportu zamknęła się wolumenem 269,0 tys. ton, a na sezon bieżący szacunki mówią o bardzo zbliżonej wielkości 260,0 tys. ton. Największym importerem włoskich owoców pozostają Niemcy. W przypadku importu – w sezonie 2015/2016 wyniósł on 108,0 tys. ton, a najwięcej owoców dostarczyła Hiszpania.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Unijny rynek brzoskwiń i nektarynek
czytaj dalej
Zaczynają drożeć
czytaj dalej
Maroko gotowe na większy eksport warzyw i owoców do Rosji
Mołdawia: eksport owoców w górę, a warzyw w dół
czytaj dalej
Spadek cen brzoskwiń i nektarynek
czytaj dalej
Produkcja owoców deserowych w UE 28
czytaj dalej