Hiszpania – produkcja i eksport cytryn
2012-09-05 07:40
Źródło:
www.fresh-market.pl(ap)
W sezonie 2011/2012 (okres liczony od września 2011 roku do końca czerwca 2012 roku) łączną produkcję cytryn w Hiszpanii oszacowano na poziomie 846,4 tys. ton. Na rynek krajowy skierowano 114,0 tys. ton tych cytrusów, a ok. 265,9 tys. ton do przetwórstwa. Na eksport do państw unijnych przeznaczono 423,8 tys. ton owocu. Największym odbiorcą okazały się Niemcy, importując 92,5 tys. ton. Za nimi uplasowała się Francja z wynikiem 70,1 tys. ton, a następnie Polska - niecałe 50,0 tys. ton. Do państw trzecich Hiszpania wyeksportowała 42,7 tys. ton cytryn.
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Hiszpania promuje brokuły
2012-09-04 07:52
Największy eksporter brokułów ruszył z kampanią promującą wzrost ich spożycia.
czytaj dalej
Mniejszy eksport winogron z Chile
2012-08-31 14:47
Niekorzystne warunki pogodowe panujące w Chile odbijają się na handlu zagranicznym winogron.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ceny owoców pestkowych z importu bez zmian
2012-08-31 10:53
W minionym tygodniu ceny brzoskwiń i nektarynek nieznacznie wzrosły. Należy się spodziewać, że z czasem owoce będą coraz droższe, jednak w mijającym tygodniu ceny importowanych owoców pestkowych są stabilne.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania - eksport warzyw i owoców
2012-08-31 08:30
W maju br. eksport hiszpańskich owoców i warzyw zamknął się wolumenem 908,8 tys. ton o łącznej wartości 838 mln euro.
czytaj dalej
Owoce importowane - giełda Bronisze
2012-08-30 15:04
Na warszawskich Broniszach owoce importowane sprzedawane są w następujących cenach:
czytaj dalej