Ile będzie cytrusów z Argentyny i Peru?
2014-05-26 08:45
Przyczyną mniejszych zbiorów są przymrozki, które zredukowały wielkość zbiorów zwłaszcza cytryn – aż o 43,4 proc.
W sumie w Argentynie w bieżącym roku zebrane zostanie około 1,67 mln ton cytrusów wobec 2,23 mln ton przed rokiem. Najwięcej będą stanowiły właśnie wspomniane cytryny z wynikiem 750 tys. ton wobec 1,32 mln ton przed rokiem.
Na drugim miejscu znajdą się pomarańczy ze zbiorami na poziomie 600 tys. ton czyli tyle samo co rok wcześniej, oraz około 260 tys. ton mandarynek i 60 tys. ton grapefruitów.
O 16 proc. mniej niż w roku 2013 zostanie wyeksportowano argentyńskich cytrusów – 341,3 tys. ton wobec 406,3 tys. ton przed rokiem. Najwięcej oczywiście wyeksportowane będzie cytryn – około 200 tys. ton.
Trzeci co do wielkości produkcji ugrupowaniu państw półkuli południowej – Peru oszacowało tegoroczną produkcję owoców cytrusowych na około 1,06 mln ton wobec 1,02 mln ton rok wcześniej. W peruwiańskich zbiorach dominują pomarańcze z wynikiem 468 tys. ton oraz mandarynki 325 tys. ton. Pozostałe ilości to 260 tys. ton cytryn i zaledwie 5,2 tys. ton grapefruitów. W porównaniu do wielkości produkcji wysyłka cytrusów nie jest zbyt wysoka w Peru w bieżącym roku osiągnie zaledwie 107 tys. ton wobec 97,5 tys. ton rok temu. Aż 94 tys. ton będą stanowiły mandarynki i około 10 tys. ton pomarańcze.
W sumie w Argentynie w bieżącym roku zebrane zostanie około 1,67 mln ton cytrusów wobec 2,23 mln ton przed rokiem. Najwięcej będą stanowiły właśnie wspomniane cytryny z wynikiem 750 tys. ton wobec 1,32 mln ton przed rokiem.
Na drugim miejscu znajdą się pomarańczy ze zbiorami na poziomie 600 tys. ton czyli tyle samo co rok wcześniej, oraz około 260 tys. ton mandarynek i 60 tys. ton grapefruitów.
O 16 proc. mniej niż w roku 2013 zostanie wyeksportowano argentyńskich cytrusów – 341,3 tys. ton wobec 406,3 tys. ton przed rokiem. Najwięcej oczywiście wyeksportowane będzie cytryn – około 200 tys. ton.
Trzeci co do wielkości produkcji ugrupowaniu państw półkuli południowej – Peru oszacowało tegoroczną produkcję owoców cytrusowych na około 1,06 mln ton wobec 1,02 mln ton rok wcześniej. W peruwiańskich zbiorach dominują pomarańcze z wynikiem 468 tys. ton oraz mandarynki 325 tys. ton. Pozostałe ilości to 260 tys. ton cytryn i zaledwie 5,2 tys. ton grapefruitów. W porównaniu do wielkości produkcji wysyłka cytrusów nie jest zbyt wysoka w Peru w bieżącym roku osiągnie zaledwie 107 tys. ton wobec 97,5 tys. ton rok temu. Aż 94 tys. ton będą stanowiły mandarynki i około 10 tys. ton pomarańcze.
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Z cytrusami stabilnie?
2014-05-19 10:48
Pod koniec sezonu ciężko mówić o jakiejkolwiek stabilności, ale skoro owoce jeszcze są i handel trwa nie jest źle.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakie będą zbiory cytrusów?
2014-05-09 10:48
Pod koniec kwietnia br. Freshfel (Europejskie Stowarzyszenie Producentów) opublikował najnowsze prognozowane dane dotyczące tegorocznych zbiorów oraz wielkość eksportu owoców cytrusowych na półkuli południowej.
czytaj dalej
Cytrusy – czy ten sezon nas jeszcze zaskoczy?
2014-05-05 10:47
Sezon na owoce cytrusowe z Południa Europy jest na wykończeniu, czy może nas jeszcze czymś zaskoczyć?
czytaj dalej
czytaj dalej
Drożeją owoce cytrusowe
2014-04-25 14:23
Ceny niektórych gatunków biją rekordy. Wzrost cen jest naprawdę imponujący. Dziś, w piątek, importerzy oferują cytrusy w następujących cenach:
czytaj dalej