Zawartość soku w cytrusach
W tym czasie, podczas kontroli jakości, należy szczególnie zwracać uwagę na zawartość soku w cytrusach.
Pod koniec sezonu owoce są wysuszone, a na początku mają zbyt małą dojrzałość. Minimalna zawartość soku w cytrusach to jeden z parametrów dojrzałości. Norma szczegółowa ( Rozporządzenie WE nr 543/2011) podaje wymagania minimalne w %:
- cytryny – 20
- mandarynki Satsua – 33
- klementynki – 40
- inne odmiany mandarynek i ich mieszańce – 33
- czerwone pomarańcze – 30
- pomarańcze odmian z grupy Navel – 33
- pozostałe odmiany – 35
Inne parametry dojrzałości cytrusów to: barwa, zawartość cukru w stopniach Briks i stosunek cukrów do kwasów.
Metoda kontroli zawartości soku w cytrusach opisana jest w GUIDANCE ON OBJECTIVE TESTS TO DETERMINE QUALITY OF FRUITS AND VEGETABLES AND DRY AND DRIED PRODUCE.
Według przewodnika do pomiaru zawartości soku, należy odważyć 2 kg owoców pobranych z próby zredukowanej. Owoce nie mogą mieć oparzelin słonecznych, śladów po szkodnikach, oraz innych chorób wpływających na proces dojrzewania. Następnie owoce należy przekroić i wycisnąć z nich sok ( ręcznie lub mechanicznie). Sok nie może zawierać części stałych, dlatego można go przefiltrować przez filtr lub gazę. Następnie należy zważyć otrzymaną ilość soku. Zawartość soku w % obliczamy następująco: ilość soku w g dzielimy przez ilość owoców w g i całość mnożymy przez 100%.
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1
Cytrusy wciąż z półkuli południowej
czytaj dalej