Armenia – wzrost eksportu warzyw i owoców
W 2015 roku z Armenii już wyeksportowano 24,6 tys. ton warzyw i owoców. To o 1000 ton więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego – powiedział minister rolnictwa tego kraju, Sergo Karapetjan podczas roboczej wizyty w regionie Armawir.
Jak poinformowała służba prasowa ministerstwa rolnictwa, minister Karapetjan powiedział także, iż roku bieżącym w całej republice notowany jest wysoki urodzaj, a realizacja tych urodzajnych zbiorów nie napotyka na żadne poważniejsze problemy. Dodał także, że przewidywany jest dalszy gwałtowny wzrost eksportu do końca tego roku w sektorze warzywno – owocowym.
Do 18 czerwca bieżącego roku Armenia wyeksportowała aż 600 ton moreli wobec zaledwie 40 ton w tym samym okresie, w roku 2014. Eksport czereśni wyniósł 800 ton wobec 370 ton w roku ubiegłym. Eksport pomidorów natomiast wzrósł z 220 ton do 800 ton, zaś eksport ogórków z 415 ton do 2220 ton.
Minister przekonany jest także, że w tym roku nie będzie też żadnych problemów z zamówieniami na owoce i warzywa, jakie składać będą armeńskie zakłady przetwórcze.
Armenia nie jest może dużym eksporterem warzyw i owoców, ale widać, że jest jednym z tych krajów, które znacząco zyskały na wojnie handlowej między Rosją a UE. Od czasu wprowadzenia rosyjskiego embarga armeński eksport w tym sektorze notuje duży wzrost, a to przekłada się oczywiście na wielkość produkcji owocowo - warzywnej w tym kraju.
Zobacz więcej: Czereśnie?preview=1