Hiszpania: więcej owoców pestkowych
Tegoroczne zbiory owoców pestkowych w Hiszpanii będą wyjątkowo udane. Zgodnie z informacjami podanymi przez AFRUEX – Stowarzyszenie Producentów w regionie Estremadura, szacunki mówią o wzroście produkcji gatunków pestkowych o 50 proc. względem roku ubiegłego. Jakość owoców jest przy tym dobra i perspektywy rynkowe zachęcające.
Zbiory śliwek powinny wynieść 107.983 ton, czyli będą aż o 208 proc. wyższe w porównaniu do ubiegłego roku, choć trzeba wziąć poprawkę na bardzo niskie zbiory w ubiegłym sezonie. W przypadku nektarynek zbiory w regionie Estremadura wyniosą 64.802 ton, natomiast brzoskwiń 59.047 tys. ton. Zbiory czereśni prognozuje się na 29.856 ton.
75 proc. całkowitej produkcji owoców pestkowych z regionu Estremadura jest eksportowana, z czego około 15 proc. przeznaczone jest na przesyłki poza UE, między innymi do RPA, Indii, Singapuru i Brazylii.
Zobacz więcej: Czereśnie?preview=1
Owoce pestkowe z Hiszpanii na polskim rynku
czytaj dalej
Co się dzieje z cenami hiszpańskich truskawek?
czytaj dalej
Hiszpańskie czereśnie na WGRO
czytaj dalej
Hiszpania: sezon melonowy wystartował na dobre
czytaj dalej
Hiszpania: jaka to była kampania kaki?
czytaj dalej