Rekordowy import owoców do Australii
W sumie w omawianym okresie zakupiono 137,0 tys. ton owoców o łącznej wartości 248 mln USD. W stosunku do 2013 roku to ponad 30 procentowy wzrost importu. Co ciekawe tendencja wzrostowa w imporcie owoców w tym kraju utrzymuje się już od kilku lat.
Najchętniej Australijczycy w minionym roku sprowadzali awokado oraz owoce kiwi z Nowej Zelandii – po około 20,0 tys. ton, winogrona z USA – około 18,0 tys. ton oraz 17,0 tys. ton pomarańczy z Kalifornii. Zdecydowanie, z roku na rok, rosną także dostawy brzoskwiń i nektarynek oraz wiśni i czereśni – te pierwsze importowane są głównie z USA podobnie zresztą jak i te drugie. Co ciekawe Australia w ogóle nie importuje bananów, a dopiero od krótkiego czasu (około 5 lat) nieznaczne ilości jabłka z Chin i Nowej Zelandii. W tym samym okresie Australia wyeksportowała owoce za łączną sumę 600 mln USD.
Zobacz więcej: Czereśnie?preview=1
Kostaryka: problemy z produkcją, wysokie ceny
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost produkcji kaki możliwy, ale…
czytaj dalej
Izraelski rynek cytrusów
czytaj dalej
Rosyjscy handlowcy znaleźli alternatywę prawie dla wszystkiego
Chilijskie dostawy jabłek do Europy opóźnione
czytaj dalej
Kostaryka: niższy eksport bananów i ananasów
czytaj dalej