Turcja: Wzrost produkcji owoców pestkowych
Zeszłoroczny sezon, 2011, był pod względem produkcji owoców pestkowych w Turcji wyjątkowo nieudany. Słabe zbiory były wynikiem chłodnej i deszczowej wiosny, przez którą zapylenie kwiatów nie było prawidłowe. W tym roku sytuacja jest dużo lepsza, a pogoda pozwoliła na prawidłowy wzrost owoców.
Produkcja owoców pestkowych stanowi 14 proc. całkowitej produkcji owoców w Turcji. Większość z nich sprzedawana jest na krajowym rynku jako owoc świeży, tylko część z nich trafia na eksport.
Szacuje się, że w bieżącym sezonie eksport owoców pestkowych wyniesie 3,12 tys. ton, z czego pomimo trudnej sytuacji w tym kraju, 490 ton trafi do Syrii.
Całkowita produkcja czereśni w bieżącym roku wzrosła i szacuje się, że wyniesie łącznie 550,0 tys. ton (dla porównania w zeszłym roku w Turcji zebrano 400,0 tys. ton), z czego 57,0 tys. ton trafi na eksport, głównie do Niemiec i Rosji. Główną odmianą eksportową czereśni w Turcji jest Napoleon – 90 proc. wartości eksportu.
Szacuje się, że produkcja brzoskwiń i nektaryn w bieżącym roku wyniesie 550,0 tys. ton łącznie. Eksport wyniesie około 45,0 tys. ton. Większość owoców trafi do Rosji.
Zobacz więcej: Czereśnie?preview=1
Przodujemy w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego
Chile i Serbia - spadek produkcji malin
Francja - większa produkcja melonów
Francja: Wzrost produkcji moreli
Portugalia: spadek produkcji wiśni o 40 proc.
czytaj dalej