Argentyński rynek jabłek i gruszek
W bieżącym roku szacuje się, że zbiory jabłek w Argentynie wyniosą 640,0 tys. ton - w poprzednim sezonie wielkość ta była o 10 tys. ton mniejsza i wynosiła 630,0 tys. ton. W przypadku gruszek wielkość produkcji oszacowano na 610,0 tys. ton wobec 690,0 tys. ton zebranych przed rokiem.
W bieżącym roku jabłka uprawiane są w Argentynie na obszarze 25,5 tys. ha, a gruszki na obszarze 27,5 tys. ha. W bieżącym roku spodziewany jest wzrost lokalnej konsumpcji jabłek – do około 280,0 tys. ton (w 2014 roku wynosiła 235,7 tys. ton), spożycie gruszek wyniesie natomiast praktycznie tyle co w ubiegłym sezonie, tj. 110,0 tys. ton. Średnioroczne spożycie jabłek przypadające na 1 Argentyńczyka to około 7-8 kg rocznie, a gruszek odpowiednio 2-3 kg rocznie.
W omawianym 2015 roku ograniczony zostanie eksport zarówno jabłek jak i gruszek. Spodziewane wielkości wysyłek, to w przypadku jabłek około 140,0 tys. ton, a gruszek – 340,0 tys. ton. Największymi odbiorcami argentyńskich jabłek są od lat Brazylia – około 50,0 tys. ton oraz kraje Unii Europejskiej – około 35,0 - 45,0 tys. ton. W przypadku wysłanych gruszek – największymi odbiorcami są podobnie jak i jabłek Brazylijczycy – około 140,0 tys. ton rocznie i po około 90,0 - 100,0 tys. ton kierowane jest na rynek rosyjski i unijny.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Francja: niższe zbiory owoców pestkowych
czytaj dalej
Bułgarski rynek jabłek
czytaj dalej
Turcja – spodziewany wzrost produkcji warzyw i owoców
Najnowsze prognozy zbiorów cytrusów na półkuli południowej
czytaj dalej
Ukraina: wzrosło spożycie świeżych jabłek
czytaj dalej