Chcą ułatwić rolnikom produkcję cydru
Sadownicy, którzy mają przynajmniej hektar upraw z jabłkami, mogą produkować do 10 tys. litrów cydru rocznie. Zainteresowanych jest jednak mało, a winne temu są bariery prawne. Jedna ma zniknąć. Osoby zainteresowane produkcją napoju alkoholowego z jabłek nie będą musiały posiadać rozlewni swojego wyrobu. Taką zmianę przewiduje przyjęty wczoraj przez rząd projekt nowelizacji ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich.
Projekt noweli, który przygotowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmienia przepisy, które obecnie odnoszą się jednocześnie do produkcji i do rozlewu wyrobów winiarskich, cydrów czy miodów pitnych. Dlatego, na co zwraca uwagę resort rolnictwa w uzasadnieniu projektu, pojawiły się interpretacje, zgodnie z którymi wytwórca np. cydru musi mieć rozlewnię. W dodatku nie może przekazać swojego wyrobu przedsiębiorcy, który profesjonalnie zajmuje się napełnianiem butelek.
Przeczytaj cały artykuł na stronie Rzeczpospolitej.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1