Chilijski eksport owoców i warzyw
W 2014 roku Chile wyeksportowało w sumie 2,668 mln ton owoców i warzyw, z czego 2,617 mln ton stanowiły same tylko owoce. Warzywa to zaledwie 51,4 tys. ton z łącznej wysyłki produktów tego sektora rynku rolnego.
Dla porównania, w roku 2013 wielkości te wyglądały następująco: 2,910 mln ton wszystkim owoców i warzyw, w tym 2,875 mln ton samych owoców i 35,4 tys. ton warzyw. Mamy zatem spadek wolumenu eksportu ogółem o 8,3 procent, spadek o 9,0 procent wolumenu wyeksportowanych owoców oraz aż 45,2 procent wzrostu w ilości wyeksportowanych warzyw.
Najwięcej wysłano z Chile jabłek – 877,7 tys. ton oraz winogron – ponad 824,0 tys. ton. Spore ilości stanowiły także gruszki – 127,0 tys. ton, awokado - 121,3 tys. ton, kiwi – niecałe 104,0 tys. ton oraz prawie 100,0 tys. ton jagody i żurawiny łącznie. W eksporcie warzyw dominowała cebula z wynikiem niecałych 40,0 tys. ton.
Wspomnianą ilość 2,668 mln ton Chilijscy eksporterzy skierowali przede wszystkim do państw Ameryki Północnej – ponad 891,0 tys. ton, Ameryki Łacińskiej – 582,3 tys. ton, państw Unii Europejskiej – 563,7 tys. ton oraz do krajów azjatyckich – 543,8 tys. ton. Największym importerem owoców i warzyw z Chile były w 2014 roku Stany Zjednoczone – 845,3 tys. ton. Kolejne miejsca zajęły: Holandia – 268,6 tys. ton, Chiny – 195,7 tys. ton, a także Kolumbia - 141,2 tys. ton i Wielka Brytania – 132,6 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Transgeniczne odmiany winogron z Chile?
czytaj dalej
Chilijskie dostawy jabłek do Europy opóźnione
czytaj dalej
Misja Handlowa do Boliwii, Chile i Peru
Chile: zwiększenie eksportu winogron
czytaj dalej
Borówki z Chile na polskim rynku
czytaj dalej
Chile: eksport gruszek w 2015 roku będzie wyższy
czytaj dalej