Chiny – wyższa produkcja koncentratu jabłkowego
W ubiegłym sezonie produkcja koncentratu jabłkowego w Chinach wyniosła 627 tys. t. Zgodnie z informacjami Foodnews, produkcja koncentratu jabłkowego w sezonie 2012/2013 może być nieznacznie wyższa w porównaniu do sezonu poprzedniego. Prognozy mówią o tegorocznej produkcji na poziomie 660 tys. t.
Do wzrostu produkcji koncentratu może przyczynić się zwiększenie zbiorów jabłek w tym kraju, które wynieść mają ok. 38 mln t, w porównaniu do niespełna 36 mln t w roku poprzednim. Mimo większej produkcji chińskiego koncentratu, jego ceny będą prawdopodobnie utrzymywać się na dość wysokim poziomie.
W Chinach wciąż odnotowuje się duże zapotrzebowanie na owoce świeże, co ma swoje odzwierciedlenie w postaci dość wysokich cen jabłek, również tych kierowanych do przetwórstwa. To z kolei odbija się na wysokich kosztach produkcji, a tym samym cenach koncentratu. Obniża to jego konkurencyjność w stosunku do koncentratu produkowanego w Europie.
W 2011 roku kraje Unii Europejskiej zaimportowały łącznie 105 tys. t koncentratu jabłkowego z Chin czyli o 24% więcej niż przed rokiem, ale o 33% mniej niż 2 lata wcześniej (dane GTIS).
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1