Gorszy rok dla węgierskich producentów
Z powodu wiosennych przymrozków, burz, gradu i obfitych opadów deszczu produkcja owoców spadła o 250 - 300 tys. ton do wielkości 750 - 800 tys. ton. Jednocześnie produkcja warzyw była nieco wyższa od przeciętnej i wyniosła 1,7 mln ton dzięki większym o 5-7 proc. zbiorom warzyw szklarniowych.
Największe straty ponieśli m.in. producenci arbuzów - z powodu niekorzystnej pogody zebrano tylko 200 - 205 tys. ton tych owoców. Nie był to dobry rok także dla węgierskich producentów poziomek, a z powodu przymrozków i gradu ucierpiały także jabłka i gruszki. Ponadto jakość jabłek nie była wystarczająco wysoka, przez co produkcja soku jabłkowego spadła o 30 proc.
Wśród warzyw szklarniowych najwięcej zebrano papryki – 170 - 180 tys. ton. Plony pomidorów sięgnęły 110 - 115 tys. ton. Ulewne deszcze były też niekorzystne dla niektórych warzyw uprawianych na polu, np. kukurydzy cukrowej - wyprodukowano jej jedynie 550 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Chilijski eksport winogron
czytaj dalej
Zmieniają się preferencje ukraińskich konsumentów?
czytaj dalej
Mniejsze zbiory kiwi we Włoszech
czytaj dalej
Większa produkcja gruszek na świecie?
czytaj dalej
Światowy handel winogronami
czytaj dalej
Światowa produkcja owoców
czytaj dalej