Jabłka z czerwonym miąższem mają podbić świat
Podczas spotkania w październiku we francuskim Angers, powołano do życia międzynarodowe konsorcjum IFORED, które zajmie się wprowadzeniem na rynek w najbliższym pięcioleciu odmian jabłek o czerwonym miąższu.
- Widzimy ogromny potencjał dla jabłek z czerwonym miąższem. Stworzyliśmy razem imponujący zespół specjalistów złożony z producentów oraz znawców marketingu z całego świata i chcemy ten potencjał wykorzystać, aby na rynki trafiły jabłka z czerwonym miąższem – powiedział Bruno Essner, prezes zarządu IFORED.
Wszystkie odmiany jabłek z czerwonym miąższem pochodzą z tradycyjnej hodowli. Powstały naturalnie, bez pomocy inżynierii genetycznym. Owoce od zwykłych jabłek różnią się kolorem miąższu (jego wybarwienie sięga od 30% do 100%).
Członkowie IFORED reprezentują Australię (Montague), Amerykę Północną (Next Big Thing – firma działająca w Kanadzie i USA), Amerykę Południową (Dutoit) oraz Europę (AMG, Blue Whale, IFO z Francji, Empire World Trade i Worldwide Fruit z Wielkiej Brytanii, Fenaco ze Szwajcarii, NovaMela z Włoch oraz Nufri z Hiszpanii).
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1