Jaka przyszłość dla grójeckiego jabłka?
W Tarczynie, 9 września odbyła się konferencja sadownicza „Zdrowy owocowy produkt regionalny”, którą Lokalna Grupa Działania „Perły Mazowsza” próbowała zachęcić producentów owoców do szukania dodatkowych źródeł dochodu - dowiadujemy sie z serwisu nadwisla.pl.
O sytuacji w grójeckim zagłębiu sadowniczym, największym tego typu na świecie, mówił Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP i poseł PSL. – Jako Polska jesteśmy w tej chwili, po Chinach i USA, największym producentem jabłek – przypominał.
Zdaniem szefa ZSRP producenci owoców, zamiast zbywać jabłka w wytwórniach koncentratu po niezadowalających cenach, powinni tworzyć grupy zajmujące się produkcją świeżo wytłoczonego soku z jabłek lub cydru, czyli niskoprocentowego napoju alkoholowego. Ten pierwszy już zawojował polski rynek, drugi może szybko odebrać część klientów browarom i winnicom. Produkcja cydru na początku tego roku przyśpieszyła, ponieważ minister finansów – pod wpływem sadowniczego lobby – obniżył na nią akcyzę.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1