Jednokolorowy Red Delicious znów nie zawiódł
Sytuacja na rynku jabłek pozostaje niezmienna. Ceny są relatywnie stabilne, jednak bardzo zróżnicowane względem odmiany. Można bowiem za jabłka dostać zarówno 1,20 zł za kilogram, jak i 2,30 zł/kg. To zróżnicowanie cenowe obserwowane jest od wielu lat. Preferencje konsumentów, zwłaszcza tych zagranicznych, są bardzo sprecyzowane, a odmiana Red Delicious wysuwa się na prowadzenie wśród poszukiwanych odmian.
Wysoki popyt przekłada się na ceny, które z każdym rokiem są jednymi z wyższych na rynku, a różnice między „zwykłymi” odmianami czerwonymi a Red Deliciousem ogromne. Dobrym przykładem takich różnic był ubiegłoroczny sezon kiedy to pod koniec listopada za czerwoniaki firmy eksportowe płaciły w granicach 70 – 75 groszy za kilogram, a za Red Deliciousa w tym samym czasie można było dostać do 1,80 zł za kilogram. W tym roku jest podobnie i Red Delicious jest sporo droższy. Za zwykłe czerwoniaki eksporterzy płacą dzisiaj w granicach 1,30 – 1,50 zł za kilogram, a za jabłka odmiany Red Delicious w kalibrze 70+ można dostać do 2,20 – 2,30 zł za kilogram.
Sadownicy, którzy jeszcze przed wprowadzeniem embargo zainwestowali w nasadzenia tej odmiany, dziś korzystają. Prawdopodobnie jednak, gdyby produkcja Red Deliciousa tak duża jak tzw. „czerwoniaków”, eksporterzy nie kusili by sadowników tak wysokimi cenami. Póki co, jest to towar niszowy, na którym można nieźle zarobić.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Czyżby nie udało się im dogadać?
Co z jabłkami Red Jonaprince?
czytaj dalej
Niewiele tańsze
czytaj dalej
Ile za Konferencję i Lukasówkę?
czytaj dalej