Najpopularniejszy owoc i warzywo w UE
Eurostat opublikował najnowsze dane dotyczące unijnego rynku owoców i warzyw za rok 2015. W sumie we wszystkich państwach Unii Europejskiej wszystkie owoce uprawiano w minionym roku na łącznym obszarze 2,3 mln ha, a warzywa na około 2,1 mln ha.
Największym obszarem produkcyjnym dla owoców i warzyw może pochwalić się w minionym roku Hiszpania z wynikiem 636,0 tys. ha (około 27,1 proc. udział w całej UE) oraz Włochy z wielkością upraw na poziomie 420,0 tys. ha (20,2 proc. udział).
Największe zbiory w całej Unii Europejskiej odnotowały spośród owoców jabłka z wynikiem 12,685 mln ton – co daje około 25 kg jabłek zebranych dla 1 mieszańca Wspólnoty. Wśród warzyw prym wiodą pomidory z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 17,654 mln ton i 35 kg przypadającymi na osobę.
W roku 2015 na pierwszych trzech miejscach wśród największych unijnych producentów jabłek znalazły się po kolei, Polska na pierwszym miejscu oraz kolejno Włochy i Francja. W przypadku zbiorów pomidorów największym producentem były Włochy oraz Hiszpania i Portugalia.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1