Nowa metoda przedłużenia trwałości jabłek?
W Hiszpanii grupa badawcza z Estación Experimental de Aula Dei - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (EEAD-CSIC) badając wpływ nowych metod na jakość jabłek po przechowywaniu i występowanie chorób przechowalniczych odkryła, że bardzo dobry wpływ na owoce ma obróbka wstępna polegająca na trzymaniu owoców w temperaturze 20 st. C w atmosferze ULO (ultra low oxygen). Jabłka przechowuje się w komorach o obniżonej zawartości tlenu i wysokiej temperaturze przez 10 dni, a następnie traktuje w sposób standardowy.
Badania przeprowadzone zostały na kilku odmianach, między innymi na: Golden Delicious, Golden Reindeers, Fuji oraz Pink Lady. U traktowanych w ten sposób odmian zaobserwowano znaczne zmniejszenie występowania objawów gorzkiej plamistości podskórnej, a po 4 miesiącach przechowywania w zwykłej KA jabłka po tej „obróbce” miały wyższą jędrność i znacznie obniżoną produkcję etylenu, a także tempo oddychania.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Zmiany przepisów dotyczących norm jakości handlowej
Wapń, a jakość owoców
Jakość jabłek najważniejsza
czytaj dalej