Produkcja ekologicznych jabłek i gruszek w Europie
Europejska produkcja jabłek i gruszek ekologicznych w sezonie 2016/2017 wyniosła prawie 160 tys. ton, czyli praktycznie tyle samo co w poprzednim sezonie. Jednakże ze względu na przymrozki wiosenne w czasie kwitnienia, ich zbiory w zależności od regionu są zróżnicowane. I tak, ograniczone zbiory gatunków ziarnkowych odnotowano w Austrii oraz w południowych rejonach Niemiec.
Jeśli chodzi o produkcję jabłek ekologicznych z podziałem na odmiany, dobre zbiory dotyczą jabłek Jonagold, a także Elstar. Nieco gorzej jest w przypadku Gali, Golden Deliciousa, Topaza oraz Pinovy
Rynek produktów ekologicznych wzrósł nieznacznie w ujęciu rok do roku. Ma to swoje odzwierciedlenie w zwiększonej wielkości sprzedaży jabłek i gruszek jesienią 2016 roku, w porównaniu do lat ubiegłych. Rozpatrując ogólnie europejski rynek owoców ekologicznych, w tym roku produkcja ekologiczna także jest związana z wyższym ryzykiem oraz wyższymi kosztami, co przekłada się na ceny owoców. Nie mniej jednak popyt na ekologiczne jabłka i gruszki jest wysoki.
Wykres. Produkcja jabłek i gruszek ekologicznych w Unii Europejskiej.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Rynek jabłek w Chinach
czytaj dalej
Austria: bardzo małe zapasy jabłek
czytaj dalej
Skandynawowie importują coraz więcej owoców i warzyw
czytaj dalej
Dobre zbiory jabłek w Turcji
czytaj dalej
Mniej jabłek we Francji
czytaj dalej
Wartość światowego eksportu jabłek
czytaj dalej