Produkcja jabłek w Chinach
Jak podaje United States Departament of Agriculture (USDA) tegoroczne zbiory jabłek w Chinach oszacowane zostały na ok. 44,5 mln ton (zaledwie o 1 proc. więcej niż w sezonie 2016/2017). Wstępne prognozy mówiły o większej produkcji, jednak upały i susza jaka panowała w północnych regionach Chin ograniczyła produkcję o około 5 - 10 proc.
Powierzchnia nasadzeń jabłoni w Chinach w bieżącym sezonie oszacowana została na 2,32 mln hektarów, co oznacza spadek względem poprzedniego sezonu z powodu likwidacji starych nierentownych sadów.
70 proc. udziału w całkowitej produkcji jabłek, podobnie jak w poprzednich sezonach stanowi odmiana Fuji. Pozostałe odmiany uprawiane w Chinach to m. in. Gala, Red Delicious oraz Guoguang.
Chiny importują niewielkie ilości jabłek. W tym sezonie prognozuje się, że wyniesie ogółem 80 tys. ton, o 10 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Chiny przy tym, kupują jedynie owoce bardzo wysokiej jakości, głównie z USA, Nowej Zelandii i Chile. Jeśli chodzi o eksport chińskich jabłek, USDA prognozuje iż w tym roku jego wielkość wyniesie ok. 1,2 mln ton – czyli o 13 proc. mniej niż w sezonie 2016/2017. Chiny eksportują swoje jabłka głównie do Azji Południowo-Wschodniej oraz do innych sąsiadujących z Chinami krajów.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1