Przodujemy w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego
Liderem w spożyciu zagęszczonego soku jabłkowego w UE są nadal Niemcy - 26 proc. całkowitego rynku soków i nektarów. Kolejne miejsca zajmuje Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy. Kraje europejskie wykorzystują rocznie olbrzymie ilości półproduktów do produkcji soków i nektarów. Spośród krajów europejskich Polska jest największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego. W 2011 r. eksport z Polski do krajów unijnych wyniósł ok. 145 tys. ton.
Wiele krajów europejskich zgodnie z zaleceniami ekspertów rekomenduje spożywanie 100% soków jako jedną porcję warzyw lub owoców, która powinna się na stałe zapisać w codziennym jadłospisie. Dlatego AIJN zachęca do prowadzenia kampanii społecznych „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, by utrwalać nawyki żywieniowe i promować spożycie szklanki soku dziennie. Stowarzyszenie KUPS realizuje już drugą edycję kampanii pod powyższym tytułem, gdyż konsumpcja soków i nektarów w Polsce jest poniżej średniej europejskiej.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1