Szwajcaria: jabłka zbyt małe z powodu suszy
W Szwajcarii tegoroczna produkcja jabłek pod względem ilości jest zadawalająca w obrębie całego kraju i oszacowano ją na około 62 tys. ton (cel to 57 tys. ton), jednak jej potencjał handlowa to zupełnie inna sprawa.
5 do 10 proc. jabłek zebranych we francuskojęzycznej Szwajcarii nie osiąga norm jakościowych wymaganych pod względem średnicy. Z tego powodu część owoców nie mogła być wprowadzona do obrotu. A wszystko z powodu suszy w lecie. Z powodu braku wody rośliny kwitły bardzo szybko. Owoce są dlatego gęstsze, słodsze, ale także mniejsze niż w poprzednich sezonach.
Wielu producentów jest zmuszonych z tego powodu wysyłać je do przemysłu przetwórczego - 130 tys. ton jabłek, które nie osiągnęły odpowiedniego rozmiaru do celów handlu deserowego i zostanie zamienionych w cydr (trzy razy więcej niż w 2017 roku).
"Konsumenci życzą sobie jabłek jedynie w ściśle określonych rozmiarach – od 65 do 75 mm” – wyjaśnia Luc Magnollay, sadownik z regionu Etoy. „Wiemy, że konsument kupuje dużo, jednak tylko konkretnych jabłek.”
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1