Turcja: rośnie produkcja jabłek
Produkcja jabłek w Turcji sukcesywnie rośnie. W mijającym sezonie szacuje się, że zbiory osiągną pułap 3,9 mln ton. Tak wysoka produkcja czyni Turcję jednym z pięciu największych producentów tych owoców na świecie. Jest to także jeden z największych konsumentów tych owoców - zgodnie z najnowszymi danymi przeciętny mieszkaniec Turcji zjada rocznie aż 123 kilogramy jabłek, czyli znacznie powyżej średniej światowej, która wynosi obecnie 74 kg. Turcy preferują owoce z krajowych upraw, jednak nie tylko. Kilka lat temu na turecki rynek trafiły nowe odmiany jabłek takie jak Fuji czy Pink Lady, które spotkały się z ogromnym zainteresowaniem.
Turcja eksportuje swoje jabłka przede wszystkim do krajów ościennych a także na Bliski Wschód, do Indii, na rynki afrykańskie i azjatyckie. Najważniejszym rynkiem zbytu tureckiej produkcji była kiedyś Rosja, zwłaszcza po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na handel z Unią Europejską, jednak z powodów politycznych handel między Turcją a Rosją został ograniczony. Tureccy producenci jabłek liczą jednak, że niedługo uda się to przywrócić i owoce znów szerokim strumieniem popłynął na rosyjski rynek.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Chiny potrzebują jabłek
Red Jonaprince w sieci
czytaj dalej
Kolejny kiepski sezon jabłkowy
czytaj dalej
Coraz gęściej na Broniszach
czytaj dalej
Armenia: ogromny wzrost cen jabłek
czytaj dalej