Ukraina: dzikie sady z „certyfikatem eko”?
W 2017 roku Ukraina wyeksportowała 5 tys. ton jabłek ekologicznych. Rok wcześniej wielkość eksportu zamknęła się na 1 tys. ton, powiedział John Havran, główny specjalista ds. certyfikacji, szef oddziału certyfikacji w Odessie. Według niego, to głównie jabłka ze starych opuszczonych sadów. Są one certyfikowane jako ekologiczne, a następnie sprzedawane do Unii Europejskiej.
Procedura jest prosta - owoce pod koniec sezonu są zbierane, certyfikowane i wysłane - mówi Havran. Ponadto owoce ekologiczne wysyłane są zarówno na rynek świeży jak i do przetwarzania. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowana większość wywozu produktów ekologicznych do UE wśród owoców i warzyw to produkty z dzikich upraw. Proces ten rządzi się na Ukrainie własnymi prawami, nie ma przy tym żadnej kontroli ze strony państwa – wyjaśnia specjalista.
Wysoki popyt na produkty ekologiczne na rynku Unii Europejskiej wynikają z faktu, że zapotrzebowanie na tego typu produkty jest w tym regionie znacznie większe niż możliwości produkcyjne krajó1) unijnych. To otwiera duże pole dla ukraińskich producentów. Na przykład tylko przedsiębiorstwa certyfikowane w ramach systemu Organic Standard wyeksportowały do UE 160.000 ton produktów ekologicznych w ciągu ostatniego roku.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1