Ukraina: spadek produkcji naturalnego soku jabłkowego
2012-09-20 09:42
To najniższy poziom produkcji w skali ostatnich siedmiu lat. Największe ilości naturalnego soku jabłkowego zostały wyprodukowane w latach 2007 i 2008 – 97 tys. ton i 93 tys. ton odpowiednio.
Jedną z głównych przyczyn spadku produkcji jest ogólne zmniejszenie konsumpcji soków na Ukrainie (sok jabłkowy jest składnikiem wielu soków owocowych i warzywnych).
Według prognoz analityków, w roku bieżącym produkcja naturalnego soku jabłkowego może wzrosnąć ze względu na wyższe zbiory jabłek oraz niższe ceny surowca.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wzrósł eksport polskich jabłek na Ukrainę
2012-09-18 19:20
Eksport jabłek z Polski na Ukrainę w ubiegłym sezonie (2011/2012) wzrósł o ponad połowę.
czytaj dalej
Pijemy mniej soków
2012-09-17 09:47
W 2012 roku łączne spożycie soków i nektarów owocowych w UE będzie nieco niższe niż w 2011 roku i wyniesie ok. 10,3 mld litrów. Taki poziom konsumpcji jest prognozowany do roku 2017.
czytaj dalej
Ukraina - import gruszek
2012-09-12 10:59
Ukraina importuje do 20 razy więcej gruszek niż eksportuje.
czytaj dalej
czytaj dalej