W tym sezonie będzie mniej jabłek przemysłowych
W tym roku, w porównaniu rokiem ubiegłym i wieloma innymi latami, może być mniej jabłek przemysłowych. Główne powody takiego stanu rzeczy to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia; słabo lub wcale nie owocujące stare jabłonie oraz susza.
Na skutek upałów i długotrwałej suszu w całym kraju, szczególnie nie nawadniane drzewa rosnące na słabych glebach mają dużo małych owoców, poniżej 5.5-6.0 cm. Większość nie spełnia wymogów jabłka deserowego. Masa tych jabłek może być jednak mniejsza od jabłek według wyżej podanych powodów. Ilość małych jabłek może wzrosnąć, jeśli odbiorcy podniosą normę wielkościową do ponad 9.0 cm.
Jeśli do końca zbiorów nie będzie gradobić na większych obszarach sadów, zbiory jabłek deserowych nie we wszystkich sadach mogą być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Przy eksporcie poniżej 1.0 mln ton, nadwyżka jabłek deserowych może się zamienić w jabłka przemysłowe.
Jeszcze jedna uwaga z tego "suchego" roku. W wielu miejscach drzewa jabłoni na podkładce M 9 lepiej zniosły suszę niż na podkładkach półkarłowych. Jest to związane z transpiracyjną powierzchnią liści - mniejszej na małych drzewach.
Zobacz więcej: Jabłka
Sprawdził się czarniejszy scenariusz?
Skończyło się na gadaniu?
czytaj dalej
Z ostatniej chwili! Będzie obniżka?
czytaj dalej
Jak to będzie z przemysłem?
czytaj dalej
Ukraina: gwałtowny wzrost cen jabłek przemysłowych
czytaj dalej
Jest nieźle, czy będzie jeszcze lepiej?
czytaj dalej