Wciąż zbyt mało
Pomimo lawinowego wręcz wzrostu powierzchni nasadzeń sadów jabłoniowych w Federacji Rosyjskiej, nadal na rynku brakuje tego produktu - zarówno jabłek deserowych wysokiej jakości, jak i jabłek przeznaczonych do przetwórstwa, stwierdził dyrektor Departamentu Żywności i Przetwórstwa przy Ministerstwie Rolnictwa Federacji Rosji, Jewgienij Akhpashev.
W 2016 roku zbiory owoców, w tym owoców jagodowych osiągnęły rekordowy poziom 3,3 mln ton (w 2015 roku było to 2,9 mln ton), a powierzchnia upraw sadów i winnic zwiększyła się odpowiednio o 15 tys. ton (+2 proc. względem poprzedniego roku) i o 5 tys. ha (+50 proc. względem poprzedniego roku). Większość owoców z tej produkcji przeznaczona jest na rynek świeży, przez co problem niedoboru surowca na przetwory nie zmniejsza się.
Ważnym celem dla nas jest zapewnienie przetwórniom surowca w przystępnej cenie i dobrej jakości z krajowych upraw i jest to możliwe tylko i wyłącznie poprzez stały rozwój intensywnego sadownictwa w Rosji. Ponadto konieczne jest określenie podstawowych warunków dla długoterminowej współpracy pomiędzy rolnikiem a przetwórcą - powiedział Jewgienij Akhpashev.
Według Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej, wielkość produkcji konserw z owoców i warzyw w 2016 roku wyniosła 9,6 mld sztuk (puszek), w 2015 roku było to ok. 4,5 mld.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1