Włochy: więcej jabłek trafiło do przetwórstwa?
Jak wiadomo, produkcja jabłek w tegorocznym sezonie 2017/2018 w całej Europie jest znacznie ograniczona przez silne mrozy jakie przeszły nad całym kontynentem. Taka sytuacja miała miejsce między innymi we Włoszech, gdzie zbiory były niższe niż przed rokiem. To z kolei wpłynęło na wielkość produkcji zarówno ogólnej, jak i jakościowej. Wiele owoców zostało nie nadawało się do handlu jako owoc deserowy i zostało przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego.
Według danych ASSOMELA, w roku 2017 do przetwórstwa trafiło nieco ponad 320 tysięcy ton jabłek, czyli prawie 19 proc. całkowitej produkcji (1 725 289 ton) tych owoców. W zwykłych sezonach odsetek ten wynosi około 12-13 proc.
Warto przypomnieć, że w 2016 roku do przemysłu przetwórczego zostało skierowanych 266.178 ton jabłek z łącznej wielkości produkcji 2.272.026 euro (13 proc.). W 2015 roku trafiło do przemysłu przetwórczego 277,482 ton jabłek z łącznej wielkości 2.279.808 ton (14 proc.).
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1