Wyższa inflacja przez jabłka i warzywa
Z danych zbieranych przez Ministerstwo Rolnictwa z rynków hurtowych wynika, że w przypadku niektórych warzyw wzrost cen jest kilkudziesięcioprocentowy. Najbardziej jaskrawy przykład to ziemniaki: na przełomie września i października w hurcie płacono za nie o 176 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny cebuli i kapusty niemal się podwoiły, kalafiory są droższe o ok. 66 proc. Ogórki zdrożały o 37–49 proc., buraki w hurcie podrożały o połowę, papryka – w zależności od gatunku – od 5 proc. do 45 proc.
– Spodziewamy się utrzymania podwyższonej dynamiki cen żywności w drugiej połowie roku. Szacujemy, że we wrześniu ceny żywności w porównaniu z wrześniem 2012 r. wzrosły o 2,9 proc. wobec 2,4-proc. wzrostu w sierpniu – mówi Kamil Cisowski, analityk PKO BP.
PKO BP ocenia, że inflacja we wrześniu wzrosła do 1,2 proc. z 1,1 proc. w sierpniu. Żywność odpowiada za połowę rocznego wskaźnika inflacji. Według BGŻ wrześniowa inflacja była taka, jak miesiąc wcześniej, ale już w listopadzie i grudniu czeka nas wzrost wskaźnika do 1,4–1,5 proc. na koniec roku.
Niewiadomą dla prognoz inflacji na kolejne miesiące są ceny owoców, zwłaszcza jabłek. Ich zbiory jeszcze trwają, ale ceny w porównaniu z poprzednim rokiem już poszybowały.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
W Rosji trwa skup jabłek przemysłowych
Import jabłek do Polski w I półroczu 2013 roku
Eksport jabłek z Polski w I półroczu 2013 roku
Argentyna: wyższy eksport jabłek i gruszek
czytaj dalej