Zapasy jabłek w Polsce i w Europie – kwiecień 2018
Ograniczona produkcja jabłek w krajach Unii Europejskiej w tym także w Polsce przekłada się na stan zapasów. Praktycznie z miesiąca na miesiąc jabłek w poszczególnych krajach UE jest coraz mniej, a w większości stan zapasów jest znacznie niższy niż przed rokiem.
Generalnie, zgodnie z danymi opublikowanymi przez WAPA zapasy jabłek w kwietniu 2018 roku były na poziomie 1,171 mln ton – aż o 43,3 proc. niższe niż przed rokiem. Co więcej, spadek wielkości zapasów pogłębia się – w lutym różnica między 2017 a 2018 rokiem wynosiła 31,6 proc., a w styczniu jedynie 27,6 proc.
Dużo niższe zapasy jabłek notowane są także w Polsce. Zgodnie z danymi WAPA w polskich chłodniach w kwietniu 2018 roku stan zapasów szacowano na 50,1 proc. (następuje duże pogłębienie różnicy – w lutym było to 35,7 proc.) niższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, co oznacza, że w okresie wiosennym w komorach polskich sadowników było jedynie 286.000 ton jabłek.
Zapasy poszczególnych odmian w kwietniu 2018 roku pozostawały na bardzo zróżnicowanym poziomie. W przypadku niektórych nie odnotowano większych strat spowodowanych wiosennymi mrozami, jednak dla niektórych zapasów nie było już w ogóle. Taka sytuacja miała miejsce dla Cortlanda czy Lobo. Niewielkie zapasy pozostały dla wielu odmian – poniżej 50 tys. ton. Jedynie w przypadku Golden Deliciousa poziom zapasów pozostawał na poziomie powyżej 100 tys. ton, mianowicie na poziomie 446 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1