Jemy trochę więcej owoców
2013-03-25 10:02
O wzroście spożycia owoców świeżych zdecydowało zwiększenie o 18,9 proc. konsumpcji jabłek. Nie zmieniła się konsumpcja gruszek, orzechów, nasion i pestek jadalnych. Obniżyło się z kolei o 20 proc. spożycie pozostałych owoców pestkowych (wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń itp.) oraz owoców cytrusowych, jagodowych i bananów.
Według danych IERiGŻ spożycie przetworów owocowych zwiększyło się o 33 proc. a soków pitnych spadło o 9,8 proc. Wydatki na owoce i ich przetwory pozostały na poziomie 5,6 proc. ogólnych wydatków na żywność.
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Polskie owoce i warzywa trafią do Kolumbii?
2013-03-22 10:11
Jeronimo Martins, właściciel sieci Biedronka, otworzył już pięć sklepów oraz pierwsze centrum dystrybucyjne w Kolumbii. Koncern chce wspierać współpracę polskich i kolumbijskich producentów m.in. poprzez wzajemne dostawy towarów.
czytaj dalej
Program rozpoznający owoce i warzywa ze zdjęć?
2013-03-21 16:09
Dla komputerów rozpoznawanie poszczególnych gatunków owoców czy warzyw jedynie z fotografii jest bardzo skomplikowane. W Indiach powstał właśnie program, który może zrewolucjonizować rynek.
czytaj dalej
czytaj dalej