Europa importuje coraz mniej kiwi
Import kiwi na całym świecie w 2012 roku wyniósł łącznie 1,270 mln ton, czyli o ok. 2 proc. więcej w porównaniu do poprzedniego roku.
Największymi eksporterami tych owoców są Włochy, Chile oraz Nowa Zelandia i z tych trzech krajów w 2012 roku eksport kiwi wyniósł aż 901,0 tys. ton, co oznacza, że ww. trzy kraje wywiozły łącznie ponad 70 proc. całkowitego eksportu tych owoców w 2012 roku.
Wielkość eksportu wynika z wielkości produkcji kiwi w tych krajach. Włochy, Chile oraz Nowa Zelandia są największymi producentami tych owoców, a łączna powierzchnia upraw wynosi 53,0 tys. hektarów.
Analizując dane handlu zagranicznego kiwi z czterech ostatnich sezonów wyraźnie widać, że eksport tych owoców do krajów europejskich znacznie spadł. W przypadku przesyłek włoskich kiwi na starym kontynencie eksport zmniejszył się z 310,0 tys. ton w 2009 roku do 241,0 tys. ton w 2012 roku.
W odniesieniu do eksportu kiwi z Nowej Zelandii do Europy – drugiego co do wielkości po Azji rynku zbytu, również odnotowano spory spadek – z 65,0 tys. ton w 2009 roku do 50,0 tys. ton w 2012 roku. Podobna sytuacja ma miejsce w Chile. W 2009 roku do Europy trafiło 104,0 tys. ton kiwi, a w 2012 roku już tylko 88,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1
NZ: Wzrost cen złotego kiwi nieunikniony
Prognoza zbiorów kiwi na półkuli północnej
Chile: rośnie produkcja kiwi
Włochy największym producentem kiwi
czytaj dalej