Hiszpania: zbiory kiwi będą wyższe jak przed rokiem
Region Baixo Miño jest jednym z większych regionów w hiszpańskiej Galicji, gdzie uprawia się kiwi. Zgodnie z wstępnymi szacunkami w tym roku produkcja kiwi w tym regionie będzie o ponad 20 proc. wyższa w porównaniu do roku ubiegłego. Prognozy te opublikowane zostały gazecie Faro de Vigo, a podał je Martín Fernández, pracownik techniczny firmy Atlantico, która uprawia kiwi w tym regionie na powierzchni 250 hektarów.
Początek zbiorów kiwi w Hiszpanii planowany jest na listopad. Środki zapobiegawcze przeciwko bakterii Pseudomonas syringae powodującej raka bakteryjnego są na tyle skuteczne, że zniszczenia przez nią powodowane są coraz mniejsze. Duża zasługa w tym nowych metod produkcji, zapobieganiu pojawiania się nowych ognisk choroby oraz staranne dbanie o higienę przez cały sezon wegetacyjny. Kiwi w tym roku wyrasta do odpowiedniego rozmiaru, owoce są mięsiste o zawartości cukru przekraczającej w czasie zbiorów 7,5 ° Brix.
W Hiszpanii około 70 proc. produkcji kiwi pochodzi z Galicji, a owoce stamtąd sprzedawane są głównie na rynek krajowy, a także na eksport między innymi do Kanady, Kolumbii oraz Brazylii.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1
Hiszpania: więcej owoców cytrusowych
czytaj dalej
Hiszpania : niższa produkcja awokado w Maladze
czytaj dalej
Hiszpania – niezły sezon dla szparagów
Hiszpania: intensywna kampania winogronowa
czytaj dalej