Uprawa kiwi w Grecji rośnie
Sonia Sarasidou z firmy AC Episkopi in Imathia poinformowała, że w ciągu ostatnich dwóch lat 300 członków spółdzielni zainwestowało w nowe nasadzenia owoców kiwi, ponieważ owoce są bardziej opłacalne niż owoce pestkowe.
Obecnie członkowie spółdzielni mają zbliżoną powierzchnię obsadzoną owocami kiwi i owocami pestkowymi, ale kiedy nowe drzewa wejdą w fazę owocowania za dwa lata, Sarisdou spodziewa się zwiększenia do 70 proc. produkcji kiwi w całej grupie.
„Myślę, że za dwa lata północna Grecja będzie uprawiać więcej kiwi niż owoców pestkowych. Owoce kiwi mają lepszą cenę niż owoce pestkowe, a ich zbiory są dużo łatwiejsze niż owoców pestkowych” – powiedziała Sonia Sarasidou.
Dzięki greckiemu rynkowi kiwi nastawionemu na eksport, producenci skorzystali na wzroście popytu na grecki produkt w ubiegłym sezonie ze względu na znacznie niższą produkcję we Włoszech - drugim na świecie największym eksporterze owoców kiwi.
Według danych opublikowanych przez agencję marketingowo-badawczą GUS, produkcja kiwi we Włoszech spadła o 14 proc. z 451 000 ton do 390 000 ton w 2017 roku. Było to spowodowane głównie przez mrozy w głównym regionie produkcji Lazio, a także problemy z chorobami i azjatyckimi szkodnikami.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1