Włochy skute mrozem
Praktycznie w całej Europie sadownicy liczą straty po mrozach jakie niedawno przeszły nad wieloma regionami starego kontynentu. Nawet na Południu Europy, gdzie klimat powinien być łagodniejszy rolnicy notują ogromne uszkodzenia po mrozowe w sadach i na plantacjach.
Taka właśnie sytuacja ma miejsce we Włoszech, gdzie w dniach 19 - 22 kwietnia br. praktycznie nad całym półwyspem przeszedł zimny front powodując szkody w rolnictwie sięgające miliony euro. Lokalnie w godzinach porannych temperatury spadły wówczas do - 4 st. C, średnia temperatura w tych dniach oscylowała w granicach 0,5 -1 st. C poniżej zera.
Najgorsza sytuacja dotyczy gruszek (w niektórych sadach odmiany Abate uszkodzenia sięgają 80 - 100 proc., nie lepiej jest w kwaterach Santa Maria, Williams oraz Konferencji), jabłek, owoców pestkowych, ziemniaków, cebuli, truskawek, kiwi i zielona fasola, które w wielu miejscach zostały całkowicie przemrożone. Jeszcze dokładnie nie wiadomo jak będzie w tym roku wyglądać całkowita produkcja owoców i warzyw we Włoszech, ale już dziś widać że będzie ona dużo niższa niż przed rokiem.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1