Hiszpania: wzrost produkcji malin
Produkcja malin w Hiszpanii w bieżącym sezonie osiągnęła poziom 11.380 ton, co oznacza, że wzrosła względem ubiegłego roku o 8 proc. Większość malin trafiło na rynek owoców deserowych, a do przetwórstwa przeznaczonych zostało 100 ton.
Jeśli chodzi o ceny dla tego gatunku owoców jagodowych, to spadła ona w tym sezonie o 5 proc. względem ubiegłorocznego, jednak biorąc pod uwagę wzrost produkcji, przychody ogółem wzrosły o 8,6 proc. w porównaniu do ubiegłego roku – do 76,1 milionów euro łącznie.
Do marca br. zbiory malin wyniosły 95 proc., a eksport w tym czasie wzrósł o 30 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego. W kwietniu i maju wraz z nadejściem wyższych temperatur na rynku pojawili się lokalni producenci i wolumen dostaw do krajów docelowych spadł. W rezultacie pod koniec sezonu ceny malin uległy sporym obniżkom, a kampania zakończyła się prawie o miesiąc wcześniej niż zwykle.
Zobacz więcej: Maliny?preview=1
Czy to będzie dobry sezon?
czytaj dalej
Rozpoczęły się zbiory malin
czytaj dalej
Ukraina: rozpoczął się sezon malinowy
czytaj dalej