Poprawić jakość owoców maliny
Poza tym są mniej trwałe i szybko ulegają uszkodzeniom podczas transportu. W latach 2010–2011 przeprowadzono na plantacji towarowej w okolicach Poznania badania nad możliwością stosowania biologicznej ochrony malin oraz nad wpływem nowej generacji preparatów zapewniających optymalną dystrybucją wapnia w roślinie.
Nawożenie i biologiczna ochrona
W badaniach porównywano dwie kombinacje: kontrolną (bez ochrony i nawożenia dolistnego) i stosowanie Polyversum WP (biologiczny preparat zawierającego grzyb Phytium oligandrum wraz z nawozami zapewniającymi precyzyjną dystrybucję wapnia, dzięki stymulacji pompy wapniowo-auksynowej. Polyversum WP stosowano dwukrotnie: na początku wegetacji kiedy rośliny osiągnęły wysokość 20 cm oraz w trakcie dojrzewania owoców, każdorazowo w dawce 0,1 kg/ha, natomiast nawozy 3-krotnie w okresie wegetacji od początku kwitnienia w dawce 1 l/ha. Badania prowadzono na plantacji towarowej na odmianie maliny powtarzającej ‘Polka’ uprawianej na zbiór jesienny.
Zobacz więcej: Maliny?preview=1
UE wspiera badania w zakresie roślin jagodowych
Powierzchnia upraw malin w 2010 roku
czytaj dalej