Padające deszcze
Niektóre partie zarówno włoskich, jak i hiszpańskich mandarynek mają jakościowe problemy. Trwałość takich owoców jest bardzo niska. Występujące wady są progresywne. Kontrolując jakość przyjmowanych partii owoców zwracamy uwagę na objawy zepsucia, ale też na plamy spowodowane deszczem. Owoce często są mokre i brudne.
Niektóre firmy importujące klementynki, dla powstrzymania rozwoju pleśni, przewożą je w zbyt niskich temperaturach. Prawidłowa temperatura przewozu dla klementynek to 4-5⁰C., przy wilgotności względnej 90%. Niestety stosowana temperatura 2⁰C. przy mokrych owocach, czyli wilgotności względnej bliskiej 100%, rozwój pleśni wcale się nie zatrzymuje.
Mandarynki są poszukiwanym towarem. Z powodu omówionych obecnych kłopotów, należy częściej i dokładniej kontrolować przyjmowane, ale i wysyłane do odbiorców partie klementynek.
Zobacz więcej: Mandarynki ?preview=1