UE: rynek mandarynek
W sezonie 2012/2013 unijna produkcja mandarynek wstępnie oszacowana została na około 2,709 mln ton wobec 3,1 mln ton w sezonie 2011/2012 oraz 3,245 mln ton w sezonie 2010/2011. Mniejsze tegoroczne zbiory to wynik między innymi niższej niż prognozowano produkcji w Hiszpanii oraz we Włoszech.
Spożycie mandarynek przez unijnych konsumentów w bieżącym sezonie 2012/2013 oszacowane zostało na 2,349 mln ton, czyli nieco mniejszym wobec poprzedniego. W sezonie 2010/2011 średnia konsumpcja mandarynek na 1 mieszkańca Unii Europejskiej wyniosła 5,6 kg.
Wolumen importu mandarynek z państw trzecich jest rokrocznie bardzo zbliżony do poziomu eksportu unijnych owoców poza granice Unii Europejskiej. W sezonie 2012/2013 będą one prawdopodobnie na niemal identycznym poziomie – około 320,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie spodziewana wielkość importu to około 320,0 tys. ton, wobec 346,0 tys. ton z sezonu poprzedniego, a największe ilości mandarynek z państw trzecich kraje wspólnotowe sprowadzą między innymi z Maroka – około 80,0 tys. ton, RPA – około 70,0 tys. ton czy Turcji i Izraela – po niecałe 50,0 tys. ton. W przypadku wielkości eksportu – najchętniej unijne cytrusy importowane są przez Rosję, Stany Zjednoczone i Ukrainę, a łączny wolumen eksportu w sezonie 2012/2013 oszacowano na około 360,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Mandarynki ?preview=1
Unia ogranicza import marokańskich cytrusów
UE: produkcja cytryn nieco spadła
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w I kw. 2013 roku
czytaj dalej
Import pomarańczy na rynek unijny
czytaj dalej