Andaluzja europejskim liderem w produkcji owoców tropikalnych
W Maladze produkowanych jest około 73.000 ton awokado, a w Granadzie około 50.000 ton czirimoji. W regionie Andaluzji znajduje się aż 16.000 hektarów upraw poświęconych owocom tropikalnym ogółem. Większość z nich uprawiana jest na rynek europejski, a niewielka odległość między dostawcą a odbiorcą pozwala na dłuższe dojrzewanie owoców, co zapewnia ich bardzo wysoką jakość.
Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest awokado uprawiane na 9.400 ha (wzrost powierzchni upraw z 9.000 ha) - produkcja 73 tys. ton. Około 70 proc. z tego awokado trafia na rynki zagraniczne. Z regionu eksportuje średnio 57.000 ton awokado, przede wszystkim do Francji, Holandii, Niemiec i Wielkiej Brytanii, gdzie bardzo ceni się wyższą jakość i lepszy smak owoców.
W przypadku mango eksport owoców osiąga pułap około 16.000 ton, a głównymi rynkami zbytu są Francja, Niemcy oraz Wielka Brytania. Powierzchnia upraw tego gatunku zajmuje ok. 2.200 ha.
Czirimoje sprzedawane są głównie na rynku krajowym, z udziałem na poziomie od 80 do 90 proc. rocznej produkcji (ok. 50.000 ton uprawianych na powierzchni 3.000 ha). Charakterystyka tego owocu i jego kruchość stanowi duży problem na dostarczanie go w dalsze regiony Europy, jednak prowadzone są już działania promujące czirimoję na europejskich rynkach.
Loquatsy, kolejny popularny w regionie gatunek tropikalny uprawiane są na powierzchni 815 ha, a ich średnia produkcja wynosi około 9.800 ton.
Zobacz więcej: Mango?preview=1
Hiszpania: późne mandarynki będą droższe?
czytaj dalej
Niemcy: kiedy na rynek trafią pierwsze hiszpańskie truskawki?
czytaj dalej
Hiszpania: producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony
czytaj dalej
Egipt: rozpoczął się sezon truskawkowy
czytaj dalej
Hiszpańskie awokado na polskim rynku
czytaj dalej