Hiszpania: wysokie ceny owoców mango
Prognozy dotyczące spadku produkcji mango w Hiszpanii potwierdziły się. Pierwsze szacunki zbiorów tego gatunki mówią aż o 50 - 70 proc. spadku. Konsekwencją zmniejszenia produkcji jest wzrost cen. W przypadku odmiany Osteen, która stanowi aż 80 proc. całkowitej produkcji mango w Hiszpanii początek sezonu (wrzesień) rozpoczął się ceną na poziomie 2,20 euro za kilogram (w ubiegłym sezonie było to 0,90 euro/kg). Około dwóch tygodni temu cena zaczęła co prawda powoli spadać osiągając poziom 1,70 - 1,80 euro/kg, jednak jest ona i tak dużo wyższa w porównaniu do ubiegłorocznej kampanii.
Niedługo zbiory odmiany Osteen zaczną się kończyć, a za kilka tygodni na rynek wkroczy odmiana Keitt, której zbiory powinny potrwać do końca listopada. Pomimo ograniczenia produkcji jakość owoców jest dobra, a owoce w dużych kalibrach. To powinno cieszyć producentów, jednak ze względu na preferencje odbiorców stanowi spory problem. U klientów, takich jak np. Wielka Brytania czy Niemcy, gdzie mango sprzedawane jest na sztuki, preferowane są owoce w gramaturze 300 - 350 g, w tym roku dużo owoców osiąga wagę aż 500 - 600 gramów.
Zobacz więcej: Mango?preview=1
Światowy rynek owoców
czytaj dalej
Holendrzy chętnie importują brazylijskie owoce
czytaj dalej
Unijny rynek owoców tropikalnych
czytaj dalej
Indyjskie mango oficjalnie dopuszczone na unijny rynek
czytaj dalej
Brazylijski eksport mango
czytaj dalej
Import owoców i warzyw w Hiszpanii od stycznia do listopada 2014 r.
czytaj dalej