Peru: eksport świeżego mango zwiększył się o 11 proc.
Według Juan Carlos Rivera Ortega, dyrektora generalnego Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Mango z Peru (APEM), Peru w sezonie 2017/2018 wyeksportowało 200 tys. ton (9 tysięcy pojemników) świeżych mango w sezonie tj. o 11 proc. więcej niż, 180 tys. ton wysłanych w poprzednim sezonie (2016/2017).
Rivera Ortega powiedział również, że wolumen dostarczony w obecnej kampanii (2017/2018), która właśnie się zakończyła, stanowić będzie rekord w eksporcie mango. Podkreślił, że kampania 2017/2018 jest najdłuższa, ponieważ wysyłki trwały drogą morską do 17 tyg. (29 kwietnia) i drogą lotniczą do 22 tyg. (3 czerwca), a to naprawdę wyjątkowo długo Powiedział również, że producenci zdawali sobie sprawę, że produkcja mango będzie miała dobre wyniki już w momencie kwitnienia.
Odnosząc się do rynków docelowych, Rivera Ortega powiedział, że 65 proc. mango z Peru zostało wysłanych do Europy (zwykle 60 proc.), a 30 proc. zostało wysłanych do Stanów Zjednoczonych (co tradycyjnie stanowi 35 proc. całości). Pozostałe 5 proc. zostało wysłane do Nowej Zelandii, Chile, Chin, Japonii i Korei Południowej.
Zobacz więcej: Mango?preview=1