Francja: Wzrost produkcji moreli
Szacuje się, że na dzień 1 lipca br. zbiory moreli we Francji wyniosły 176,7 tys. ton, a to oznacza, że są one większe od zbiorów z roku 2011 o 14 proc. i aż o 23 proc. większe w porównaniu do średniej z pięciu ostatnich lat. Powierzchnia upraw moreli nie zwiększyła się, wzrosła jedynie wydajność z hektara.
W regionie PACA (Prowansja – Alpy – Lazurowe Wybrzeże) zbiory moreli są mniejsze niż zakładano w czerwcu, a wszystko za sprawą niekorzystniej pogody – burz, deszczu i gradu. Mimo wszystko są one i tak o 56 proc. wyższe niż w roku ubiegłym i o 39 proc. wyższe w porównaniu do średniej z pięciu ostatnich lat. Owoce są przy tym bardzo dobrej jakości, za wyjątkiem tych, które zostały uszkodzone podczas gradu. W regionie Langwedocji-Roussillon produkcja moreli w tym roku pozostała na tym samym poziomie co rok temu, jednak wzrosła o 2 proc. w porównaniu do średniej z pięciu lat.
Produkcja moreli w tym sezonie w całej Europie jest wyższa w porównaniu do słabego roku 2011. Szacuje się, że wzrost ten wynosi łącznie 22 proc. w porównaniu do ubiegłego roku i 14 proc. w porównaniu do średniej z pięciu lat. Włochy będące największym europejskim producentem moreli notują w tym roku wzrost na poziomie 8 proc., Grecja na poziomie 48 proc., a Hiszpania na poziomie aż 59 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.
Zobacz więcej: Morele?preview=1
Armenia: wzrost eksportu moreli
czytaj dalej