Francuski rynek moreli
W bieżącym roku wstępne dane szacunkowe dla francuskiej produkcji moreli to około 165,7 tys. ton – czyli dokładnie o 6 proc. mniej wobec danych produkcyjnych za ubiegły rok, ale z kolei o 6 proc. więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2009-2014.
Łączny tegoroczny obszar upraw moreli we Francji to 12,1 tys. ha – o 1 proc. mniej niż przed rokiem i o 7 proc. mniej niż przez ostatnich pięć lat. Największym regionem produkcyjnym dla francuskich moreli jest Region Rodano-Alpejski z tegorocznym wynikiem 96,6 tys. ton.
W minionym roku Francuzi zdecydowanie więcej wyeksportowali niż zakupili moreli za granicami kraju – wielkość eksportu to 64,2 tys. ton, a importu odpowiednio 17,7 tys. ton. Najwięcej tych owoców wysłano do pozostałych państw UE – 58,3 tys. ton, w tym 26,5 tys. ton do samych tylko Niemiec. W imporcie dominowały owoce unijne – 16,1 tys. ton, w tym głównie morele hiszpańskie z wynikiem 14,5 tys. ton.
Zobacz więcej: Morele?preview=1
Francja: niższe zbiory owoców pestkowych
czytaj dalej
Bułgaria: spadek produkcji owoców
czytaj dalej
Wyższe zbiory owoców i warzy w Turcji
czytaj dalej
Wstępna prognoza zbiorów owoców pestkowych w Europie
czytaj dalej